Biografi

BIOGRAFI

Johan Syrén

Johan Syrén har sin bas i Stockholm och är visartist, låtskrivare och producent. När det gäller det egna musikerskapet sysslar han nu för tiden mestadels med visor. Under åren i visans värld har han varit verksam som låtskrivare, översättare och tolkare av andras material. I rollen som trubadur sjunger han sina egna visor och tolkar sådana som  Cornelis Vreeswijk och Allan Edwall, samt framför sina egna översättningar av den ryske poeten Vladimir Vysotskij. Utöver sitt eget artistskap producerar han och spelar in andra artister och band. Hösten 2015 släppte Johan sin skiva Öststatsblues som till största del består av egenskrivet material.

Johan Syrén

Foto: Moona Björklund

Bakgrund

Tidigare konstellationer

Johan har ett förflutet i rock- och popsvängen. I pop- och rockbanden Prune och Narada var han låtskrivare, sångare och gitarrist. Under namnet Grandaddy’s Space Orchestra – en electrokonstellation – gjorde han skiva tillsammans med Rikard Lindström. Till slut hittade Johan fram till visans värld där det fanns mer utrymme för text och dramatiskt uttryck. Visan blev det största intresset och det huvudsakliga fokuset. De tidigare banden i pop- och rocksvängen blev nedlagda och istället påbörjades solosvängen fullt ut.

Prune – Lovely Day

Prune
Lovely Day
Utgiven: 1999

Narada – Vi vill ha mer

Narada
Vi vill ha mer
Utgiven: 2003

Grandaddy's Space Orchestra

Grandaddy’s Space
Orchestra
Utgiven: 2004

Idag

LP-skivan Öststatsblues har nyligen släppts på skivbolaget AD Inexplorata. Skivan finns även i digital form och till en av låtarna finns det en video på youtube. Kolla in den!

Johan Syrén - Öststatsblues

Med den ryska poeten Eugene Wolynsky har Johan översatt flera sånger av Vladimir Vysotskij och andra traditionella låtar från den ryska traditionen. Ett arbete med en andra soloskiva har påbörjats, där dessa tolkningar av Vysotskij spelas in tillsammans med en del olika folkmusiker.

I samarbete med Dagens Svenskbladet – en satirisk nätttidning – skriver han en del politiska satirer. Kolla in deras kanal på youtube, www.youtube.com/user/svenskbladet/videos.

Ända sedan 2005 driver Johan musikstudion Debka Studios i Stockholm, där han bland annat producerat och spelat in artister och band som Freddie Wadling, Lars Demian, The Judas Bunch och The Exploding Boy.

Musiker

Det har blivit många samarbeten med olika slags musiker genom åren. Idag är det mestadels musiker från folkmusikvärlden som är med på gigs och kommande inspelningar. Här nedan kan du kolla in vad dessa musiker arbetar med i övrigt.

Gunnar Lingegård – Fiol och gitarr
Nina Grigorjeva – Harpa, flöjt och dulcian
Mats Nystam – Bouzouki och mandolin
Joakim Wladis – Kontrabas
Ellinor Fritz – Fiol

 

Comments are closed